Heippa!<?XML:NAMESPACE PREFIX = O />

Tosi kiva toi Koolatessa roisku juttu. Surffailen ihan hulluuteen asti ihailemassa toisten töitä ja värjäyksiä. Siinä ehkä syy miksi en itse saa mitään valmiiksi.

 

Blogeista ja netistä yleensäkin löytyy valtavasti tietoa värjäyksestä. Mutta, mutta… Tuntuu että olen ainoa ihminen maailmassa joka ei hommaa osaa. Kaikki puhuu vaan vedestä, etikasta, suolasta, mikrosta ja ties mistä. Olisiko joku niin ihana ja vääntäisi rautalangasta minulle/muille miten kaikki tapahtuu. Välillä on kattilat käytössä, välillä mikrot. Paljonko väriä tarvitaan? Vajaa putkilo elintarvikeväriä olisi jo odottamassa. Paljoonko se riittää, 100g vai kiloon?

 

Toivon hartaasti että olisi muitakin jotka ei tätä hommaa hallitse. En usko sen olevan vaikeaa. Oppisin jos joku neuvoisi. Vaikka kaikilla on sukat, ja kaikki tietää että niitä voi neuloa. Mutta annapas ummikolle puikot ja lankaa, ei synny sukkia. Minulla on vettä, suolaa, etikkaa, väriä, mikro ja kattila. Mitäs sitten…?

 

T: Värjäreitä ihaileva Wiktoriina

                        Hyvä Wiktoriina,

 Kiitos kirjeestä. Tämä onkin juuri sellainen visainen asia, joka oikeastaan vaatii oman sivun teon tuonne sivupalkkiin. Itse tulen  pureutumaan tähän ongelmaan tarkemmin ensiviikolla ( kun nämä muut harrastuskiireet on pois alta) .

Lyhyesti sanottuna, vesi-etikka seos avaa kuidun suomut ( ihan kuten olet kait nähnyt mainoksissa kun mainostetaan hiustenhoitotuotteita, tai hiuksia värjätessä)  ja suola taas on kiinnittävä elementti. Itse valitettavasti olen toiminut näppituntumalla, koska pienet lapset ei anna aina mahdollisuutta laboratorio tarkkuuksiin, mutta ensi viikolla syvennyn siihen.  Kool aid-juomajauheet ei välttämättä kaipaa etikkaa kaverikseen koska niissä on paljon sitruunahappoa antamassa happamuutta, ja kun ei tehdä sitä ns. juomavahvuista annosta vaan vahvempaa niin se riittää siihen.  Periaatteessa yksi pussi koolaidia riittää n. 50g lankaa antamaan väriä, ja aine on niin "äkäistä" että se todella jämähtää lankaan kiinni kun esim. ruiskulla ruiskuttelee.  Jauhemaiset värit ja nestemäiset myös,  ne riittävät myös yllättävän pitkälle. Karkeana arviona sanon että jos käytät tuon koko vajaan putkilollisen niin värjäät sen kilon... Aika yllättävää vai mitä?

Mutta tarkemmin ensi viikolla  kun olen saanut tehtyä empiiriset tutkimukset..

 T; Muoriska, satunnainen kotikemisti ;)